VEĽKÝ SÚBOJ! DLAŽBA VS. LAMINÁTOVÁ PODLAHA

Byť či nebyť? Sliepka či vajce? Dlažba alebo laminát? Keďže nie sme odborníci na filozofiu alebo evolúciu (zatiaľ), vieme vám s najväčšou istotou poradiť s dilemou v poslednej otázke. Prečo nie rovno odpovedať? Pretože jednoznačná odpoveď neexistuje. Konečné rozhodnutie závisí hlavne od vašich preferencií a dostupných možností. 

Materiál

Pred samotným výberom celkového štýlu a farby sa treba v prvom rade zamyslieť nad samotným materiálom podlahy. 

Zloženie dlažby je v drvivej väčšine prírodného pôvodu. Nájdeme v nej kremeň, žulu, živec a mnoho ďalších. Zatiaľ čo zloženie laminátovej podlahy je pravým opakom. Ide o synteticky vrstvený produkt s vonkajším dizajnovým povrchom, ktorý pripomína tvrdé drevo alebo kameň.

Inštalácia

Pokládka dlažby je náročnejšia a odporúčame si nájsť kvalitného a skúseného majstra. Samozrejme netreba zabúdať ani na kvalitnú škárovaciu hmotu. Na trhu ich nájdeme mnoho s obrovským množstvom vlastností. 

Po pokládke je nutné čo najskôr vyčistiť podlahu od zvyšného materiálu. Často je to dlhý a náročný proces, ktorý treba niekoľko krát zopakovať. No my poznáme skratku! S prémiovou talianskou značkou Fila podlahu hravo vyčistíte. Portfólio tejto značky navyše ponúka široké množstvo ekologických a zároveň účinných nie len čistiacich ale aj impregnačných prostriedkov a mnoho iných. 

Čo sa týka laminátovej podlahy viete si ju s trochou šikovnosti položiť aj vy sami. Nie je na to potrebné žiadne lepidlo. Laminátové kusy do seba jednoducho zapadnú. 

Trvanlivosť

Oba typy podláh sú dobrou voľbou pre miesta s vysokou premávkou, pretože sú dostatočne odolné. Dlaždice sú však na tom o niečo lepšie a to najmä kvôli ich odolnosti voči vode. Laminátová podlaha je v tomto prípade omnoho náchylnejšia. Voda môže preniknúť do spojov laminátu, čo môže viesť k opuchu, deformácii a zmene farby. Taktiež časom sa môže na lamináte ukázať zub času (napríklad pôsobením slnečného žiarenia). Zatiaľ čo dlažba pri správnej starostlivosti ľahko prežije aj vás. 

Pri dlažbách sa často stretávame aj s odštiepením alebo rozbitím. Daný kus viete následne vymeniť a rozdiel nespoznáte. Laminát je v tomto prípade viac odolnejší pri páde ťažších predmetov. No rozdiel pri poškodení bude o to výraznejší. Poškodený kus dlažby viete vymeniť bez zásahu do ostaných. Avšak pri lamináte bude nutné rozobrať nemalú časť podlahy.

Umiestnenie

Jeden z najdôležitejších bodov. Aj tá najkvalitnejšia dlažba alebo laminát sa vie znehodnotiť nevhodným umiestením. Rovnako, ako sa skladajú z úplne rozdielnych materiálov, sa taktiež rozdielne aj správajú. Laminátovú podlahu neodporúčame pokladať do miestností s vysokou vlhkosťou,ako je napríklad kúpeľňa alebo kuchyňa. Pokiaľ sa vám drevodekor spája s laminátom- dovoľte nám vás vyviesť z omylu! Dnešná digitálna tlač dlažby je natoľko vyspelá, že je často na nerozoznanie od skutočného dreva. V ponuke máme množstvo kvalitných imitácií v rôznych odtieňoch a rozmeroch. Napríklad séria Galia sa pýši aj zvýšeným protišmykom a realistickým 3D povrchom. 

Tvrdý povrch dlaždíc môže byť v niektorých častiach domu nevľúdny a chladný. Do miestností ako je obývačka alebo spálňa je vhodnejší laminát. Je pohodlnejší na chôdzu, pretože dosky majú pod sebou tenkú penovú podložku. Okrem toho dosky nie sú prilepené priamo k podkladu, a preto ponúkajú flexibilnejšiu pochôdznu plochu.

Údržba

Oba druhy sú nenáročné na údržbu. Spravidla stačí buď metla alebo vysávač spolu s navlhčeným mopom. Tu už zavážia detaily ako farba a vzor. Napríklad pri tmavovlasých ľuďoch bude údržba bledej podlahy omnoho väčší žrút času.   

No predsa tu má laminát jemne navrch. Nemá škáry, ktoré sa ľahko vedia zaniesť špinou a pri nedostatočnej impregnácií sú náchylné na nasatie rôznych kvapalín. No aj tu máme riešenie pre dlažby! Fila si poradí aj s týmto problémom.